Založ si blog

Mrazivý kalkul

Keď sa povie ruská zima, predstavím si ruskú trojku. Niektorí sa pozerajú na ruskú zimu z iného uhla pohľadu. Vidia obrovskú Napoleonovu armádu, ktorú porazila ruská zima. Vidia skvelo vyzbrojenú nemeckú armádu a Adolfa Hitlera, ktorý sa nepoučil, lebo aj jeho armádu porazila ruská zima. Presnejšie, Rusi v týchto vojnách využili svoje prírodné podmienky a zdravý rozum, preto zvíťazili.

Poučí sa Európska únia? Bude trikrát a dosť? Poučená Ukrajina chce vyhrať vojnu proti Rusku do začiatku zimy. O ruskej zime vie svoje. Iste, sú tu aj  iné dôvody.

Ukrajinci žiadajú zbrane, veľa zbraní. Ak sa západní spojenci nebudú snažiť, tiež okúsia zimu, ale bez ruského plynu. Nuž a ako vo všetkom, aj tu sa môžu pripliesť do cesty všelijaké nepredvídateľné okolností, ako býva zvykom.

A čo na to USA – strážcovia svetového poriadku? Chcú zostať na pomyselnom tróne a vládnuť svetu!

Ibaže sa javí, že v súčasnosti vládne svetu 44-ročný ukrajinský prezident Volodymyr Olexandrovyč Zelenskyj.

Žeby sa všetkým tým skrýval 69-ročný Vladimir Vladimirovič Putin? A možno 79-ročný Joe Biden? Budeme posudzovať ich intelekt?

Žeby u všetkých troch zohrávali dôležitú úlohu ich šedé eminencie?

A čo ak je za tým niečo úplne iné. Bola by som rada, keby ste si vypočuli, čo o súčasnosti hovorí slovenský ekonóm a prognostik Prof. Ing. Peter Staněk, CSc.:

https://www.youtube.com/watch?v=E49KYkwrDiw

Peter Staněk 1. díl: Model založený na konzumu a zadlužování končí – jsme na prahu civilizační změny.

 

POZNÁMKA 1:

Peter Staněk je mojím kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky v najbližších voľbách, ale to je asi len moje zbožné želanie.

 

POZNÁMKA 2:

Ruská trojka: Tri kone zapriahnuté vedľa seba – prostredný beží klusom, krajné kone cválajú, jeden na pravú a jeden na ľavú nohu. Tak dosiahnu rýchlosť až 50 km/h. Jazdilo sa nimi na veľkú vzdialenosť. Kone boli zapriahnuté v zime do saní, v lete do ľahkého koča. Toľko z wikipedie, toľko romantiky. Ešte dodám, že vycvičiť kone, aby cválali práve takto, to nedokáže hocikto.

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.