Založ si blog

Mystický Rasputin fascinuje aj dnes

Meno, s ktorým sa dá rôzne pohrávať, dá sa rozdeľovať i znovu spájať. Premýšľať napríklad aj o tom, či má niečo spoločné Rasputin s Putinom. Dvaja Rusi, ktorých si svet zapamätá.

A čo zabudnuté slovko ras – šarha? V prenesenom význame krutý človek. Bol Rasputin, vo svojej podstate, krutým človekom?

Pozrime sa radšej na súčasných vládnucich slovenských politikov. Možno túžia byť ako Rasputin, ale mať všetky jeho schopností je pre nich naozaj nemožné. Napriek tomu si ich Slovensko zapamätá.

Vybrala som tri mimoriadne schopnosti Grigorija Jefimoviča Rasputina (1869 – 1916) a hľadala som, ktorý z našich vodcov sa nimi môže popýšiť.

Rasputin bol zvodcom. Vo wikipedii píšu, že mal nadpriemernú sexuálnu žiadostivosť a mnoho žien mu nedokázalo odolať.

Rasputin bol kazateľom. Veľa sa modlil. Medzi iným tvrdil, že najprv musíme zhrešiť, aby sme sa potom mohli kajať.

Rasputin bol liečiteľom. Mladý cárovič Alexej, ktorý trpel hemofíliou, sa v jeho prítomnosti cítil omnoho lepšie. Vraj ho liečil hypnózou. Na Slovensku sa mnoho liečiteľov krúti okolo tých, ktorí nám vládnu. Len neviem rozlíšiť, kto hypnotizuje a kto koná v hypnóze.

Čo dodať na záver? Rasputin neskončil ako bežný smrteľník, zavraždili ho. Doteraz sa nevie ako. Niekto tvrdí, že ho otrávili, iný, že ho zastrelili, a sú aj takí, ktorí si myslia, že ho utopili.

 

Z DEBATY:

Meno Rasputin nemá nič spoločné so zastaralým bohemizmom ras, po slovensky šarha. Je odvodené od slovíčka распутье (rasputie), čo po rusky znamená rázcestie. Spozabukakuk

Tak ja pridám príbeh o jeho zavraždení … Pozvali ho na večierok, ponúkli ho otrávenými koláčikmi, o ktorých sa vedelo, že ich zbožňuje, zjedol všetky a … nič. Tak ho (tuším to bolo veľkoknieža Jusupov) zastrelili. Potom ho spiklenci odtiahli a hodili do rieky. Keď telo objavili, zistili, že má vodu v pľúcach. Takže bol zastrelený, otrávený a aj utopený. wladyka

 

ZDROJE:

Zaujímavý článok Dávida Sulíka:

Rasputin, svätý zhýralec, alebo posol ruskej národnej duše?

https://duchovna-veda.webnode.sk/vychodoslovanska-spiritualita-/rasputin/

 

Pre upokojenie duše:

https://www.youtube.com/watch?v=75BWLuvklyQ

https://www.youtube.com/watch?v=mmIURIHP3a4

 

Význam slova ras:

https://kdojeto.superia.cz/historie/ras.php

https://slovnik.aktuality.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=ras

 

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Čím vyššie emócie, tým viac energie pre Satana

29.02.2024

Neviem, či ja – žena, si môžem dovoliť o tom písať. Dostala sa mi totiž do rúk kniha, ktorej obsahom sú filozofické a psychologické teórie Pavla Petra Kysuckého: DEMOKRACIA je totálny NEZMYSEL (Obroda Slovanov, občianske združenie 2022). Priznám sa, že pre mňa to bolo neuveriteľne zaujímavé čítanie. Začnem stranou 13. Základná duchovná hierarchia od najnižšieho [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.