Založ si blog

Má aj Zuzana Čaputová svojho Potemkina?

Keďže dejiny bývalého ZSSR (Zväzu sovietskych socialistických republík) poznám o niečo lepšie, ako dejiny iných západných štátov, paralely hľadám práve tam. Medzi tými, čo nám dnes vládnu, nachádzam Stalina, Beriju i Chruščova, ktorý daroval ruský Krym Ukrajine.

Teraz sa Slovensko chystá privítať pápeža. V strede záujmu sú Košice. Presnejšie Sídlisko Lunik IX. Predpokladám, že slovo Lunik je odvodené od slova Luna, sovietskej družice, … alebo žeby od luny, Mesiaca žiariaceho na nočnej oblohe?

Vrátim sa do histórie. V roku 1787 navštívila Katarína II., rakúsky cisár Jozef II. a diplomati z rôznych krajín sveta Krym. Cárovná chcela ukázať nielen bohatstvo a moc Ruska, ale aj to, že nové územia pripojené k Rusku, prekvitajú rovnako, ako celé jej cárstvo. Cestu na Krym plánovala niekoľko rokov. Našla skvelého človeka, ktorý dokázal zrealizovať jej plány.

Knieža Grigorij Alexandrovič Potemkin (1739 -1791), obľúbenec Kataríny II. (1729 – 1796), bol veľmi vynachádzavý človek. Aj z mala dokázal vytvoriť ilúziu prosperujúceho Krymu, ktorý sa stal súčasťou Ruska v roku 1783.

Z Petrohradu si pozval štyridsať maliarov, ktorí pozdĺž Dnepru, po ktorom sa plavila cárovná a jej hostia, vytvorili kulisy dedín, pred ktorými sviatočne vyobliekaní dedinčania – prezlečení vojaci, zdravili vzácnych hostí. Okolo sa pásol dobytok, ktorý niekoľkokrát presúvali z miesta na miesto, aby sa znovu a znovu ukázal vzácnym hosťom, rovnako tiež vozy naložené obilím – pieskom, ba aj nedojedené pečené husi.

Pri námornej prehliadke v Sevastopole boli pravé iba prvé rady vojnových lodí. Obchodné lode v pozadí sa premenili na bojové. O to sa už postarali zruční umelci.

Ktovie, ako premýšľajú tí, ktorí nám dnes vládnu. Napriek ilúziám, alebo vďaka ilúziám, ktoré vytvárajú, je Slovensko také, aké je – rozhádané, choré, nešťastné.

 

Zdroje:

Podrobnejšie informácie o Potemkinovej dedine:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pot%C4%9Bmkinova_vesnice

 

Z Histórie Krymu:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Grigorij_Alexandrovi%C4%8D_Po%C5%A5omkin

 

Množstvo zaujímavých informácií o Kryme:

https://www.mundo.cz/krym/historie

 

Luník IX sa mení. Môže za to aj pápež

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/597485-lunik-ix-sa-meni-moze-za-to-aj-papez/

 

Pesnička o Mesiaci

https://www.youtube.com/watch?v=uHfia2FxO3Y&t=38s

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.