Založ si blog

Fatamorgána z dôb minulých

Štátny sviatok – nesviatok a ďalšie štyri pamätné dni sa objavili ako fatamorgána, aby sme jasnejšie vnímali paralely s dobou, ktorú práve žijeme. A nakoniec jeden preštylizovaný pamätný deň, lebo poslanci chcú byť dôslední vo vyjadrovaní.

 

  1. október – Deň vzniku samostatného Česko-Slovenského štátu

V deň výročia Slovenskej republiky (1.1.1993) nadobudol účinnosť štátny sviatok, ktorý nebude dňom pracovného pokoja. Nelogické! Každý človek má v sebe zafixované, že vo sviatok sa nepracuje! Ako to vysvetlíme deťom? Je niečo medzi riadkami? Radšej to nebudem rozoberať.

 

Od 1.1.2021 nadobudli účinnosť aj štyri pamätné dni:

 

  1. jún – Deň pamiatky obetí komunistického režimu

Pamätný deň, ktorý nám má pripomínať 24. jún 1954 – súdny proces so Silvestrom Krčmérym v Trenčíne, kde povedal: : „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!“.

Aká aktuálna myšlienka! Igor Matovič má moc, a kto má dnes pravdu? Ten, kto je sofistikovanejší, intelektuál, ktorý pravdu podá tak, že sa na ňu dá pozerať z dvoch uhlov pohľadu? Pre menej vzdelaného je pravda tá, ktorú dokáže pochopiť.

 

  1. október – Deň samizdatu

„Má ísť o prejav úcty k odvahe a hrdinstvu tých, ktorí v akomkoľvek období neslobody, najmä v rokoch 1948 až 1989 počas komunizmu, riskovali perzekúciu zo strany štátnej moci alebo ňou priamo trpeli, a to len z dôvodu realizácie svojich základných ľudských práv a slobôd.“

V každom režime niekto intelektuálne trpí. Aj v tom súčasnom. Korigované alebo dokonca nezobrazované blogy a príspevky v debate, sú toho dôkazom.

 

  1. jún – Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko – Slovenska v roku 1991

V roku 1991 sme žili v Českej a Slovenskej Federatívnej republike.

Pripomeniem ešte, že členským štátom Varšavskej zmluvy bola aj ČSSR. Teraz sme členským štátom NATO. Nie sme vojenská veľmoc a túžime mať nad sebou ochranné anjelské krídla silnejšieho, chceme niekam patriť. Predtým si nás vybral ZSSR, teraz USA.

 

  1. august – Deň obetí okupácie Česko – Slovenska v roku 1968

V roku 1968 sme žili v Československej socialistickej republike (ČSSR)

Prejde pár rôčkov a NR SR schváli ďalší pamätný deň venovaný obetiam iných režimov. Možno aj tomu kovidovému. Žeby to nebol režim? Je to predsa kovidový spôsob vládnutia, ktorý ovplyvňuje spôsob života obyčajných ľudí.

 

Deň zahraničných Slovákov sa premenuje na Deň Slovákov žijúcich v zahraničí.

„Má sa tak zosúladiť  názov pamätného dňa venovaného Slovákom žijúcim v zahraničí s formuláciou uvedenou v Ústave SR a v zákone o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Oslavuje sa 5. júla.“

Aká dôslednosť vo vyjadrení myšlienky, čo sa mi páči, ale čo s ostatnými novoprijatými pamätnými dňami? V rokoch 1968 a 1991 sme nežili v Česko – Slovensku, ale v ČSSR a ČSFR.

 

Zdroj

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/573385-pribudol-jeden-statny-sviatok-nebude-dnom-pracovneho-volna/

Novela zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch nadobudla účinnosť práve dnes (1.1.2021)

https://www.youtube.com/watch?v=PXIZwBLfpj4

O prorockej vízii a odkaze Silvestra Krčméryho hovorí Prof. MUDr. Vladimír Krčméry, DrSc.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_sviatkov_na_Slovensku – zoznam štátnych sviatkov

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sofistikovan%C3%BD

Sofisti boli v starovekom Grécku učiteľmi múdrosti. Zdôrazňovali, že je dôležité, ako je daný problém prezentovaný, že ho možno ukázať z dvoch protikladných pohľadov, pričom sa obe javia ako pravdivé. Išlo o to, kto dokázal urobiť jeden z týchto pohľadov slabším. Sofos = múdry.

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18, aktualizované: 13:17

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.