Založ si blog

Nielen o „novinároch“

Ako sa budeme rozprávať o niekoľko rokov? Prečítajte si ukážku. Zvýraznené slová som počula na vlastné uši. Zneli z úst redaktorov, novinárov, politikov a ďalších hostí – účastníkov rôznych televíznych a rozhlasových debát. Usporiadala som ich do krátkeho príbehu.

Aj dnes večer bude moderátor privítať svojho hosťa XY. Hosť už ide prísť. Moderátor ho požiada, aby vzal miesto a začal sa sústrediť, lebo  bude informovať o čom sa bavili na vláde. Moderátor sa spýtal otázky a minister mu odpovedal odpovede. O chvíľu ide prísť aj ďalší hosť. Minister znervóznie, lebo nemá v ňom dôveru. Druhý hosť tomu chápe.

Ak by niekto textu nerozumel, upravila som ho:

Aj dnes večer moderátor privíta svojho hosťa XY. Hosť prichádza. Moderátor ho požiada, aby si sadol (zaujal svoje miesto) a sústredil sa, lebo bude informovať, o čom rokovali na zasadnutí vlády. Moderátor sa pýtal (kládol otázky) a minister odpovedal. O chvíľu prichádza ďalší hosť. Minister znervóznie, lebo mu nedôveruje. Druhý hosť to chápe (tomu rozumie).

Nepotrebovala som žiadne cudzie slovo, len som nakopila slovné spojenia, ktoré sa stále častejšie objavujú vo vyjadrovaní niektorých novinárov, politikov, ba aj niektorých umelcov. Nemám nič proti cudzím slovám, ktoré zdomácneli a sú zaradené do slovníka slovenského jazyka. Nemám nič proti nárečovým slovám, ktoré dokážu spestriť náš spisovný jazyk.

oOo

Julo Satinský kedysi dávno vysvetľoval, že človek by sa mal s deťmi rozprávať ináč, ako sa vyjadruje v rozhovore s dospelými. Uviedol príklad. Dospelým ľuďom jednoducho poviete, že niekto spadol. Dieťaťu treba povedať, že sa prekoprcol. Prekoprcol sa, to znie veselo. Slovo spadol vzbudzuje obavy, že si človek ublížil a toto musíme dieťaťu vysvetliť.

Všetci rodičia vedia, že detská dušička je jemná a zlé veci jej musia prideľovať po malých dávkach, aby ich dokázalo spracovať. Ale ako si majú rodičia poradiť s tým, čo sa dostáva do uší ich detí dnes? Tie strašidelné prognózy o nebezpečnom víruse musia spôsobovať riadny zmätok v ich malých hlavičkách, … a ešte k tomu rúškami zastavený prívod kyslíka do pľúc a mozgu, nedostatok pohybu, zavreté školy, … Toto všetko sa musí odzrkadliť na ich psychickom i fyzickom vývine.

„Ak sa človek zaoberá sledovaním svojho organizmu alebo morálneho rozpoloženia, bude sa určite cítiť chorým.“ – J. W. Goethe

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/autori/johann-wolfgang-von-goethe/

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.