Založ si blog

Profesor Krčméry je zdroj inšpirácie

Moderátor Rastislav Iliev sa so svojimi hosťami pozrel na to, ako vyzerá lockdown na slovenský spôsob a nielen lockdown. Otázky, ktoré kládol, sa mi páčili, lebo vyprovokoval svojich hostí k odpovediam, ktoré ich možno samých prekvapili.

Najviac ma zaujali myšlienky profesora Vladimíra Krčméryho, preto budem venovať svoju pozornosť práve jemu. Jeho slová parafrázujem, a ak som jeho myšlienky zle pochopila, je to aj jeho chyba. Toto vo mne zanechal:

Odborníci nemôžu žiadať od politikov niečo, čo presiahne možnosť ich chápania. Niekedy odborníci čušia, lebo je taká atmosféra, v ktorej sa niektoré vecí ani nedajú pochopiť. Nevie sa, čo bude zajtra. Tak nejako sa vyjadril pán profesor Krčméry a ja si kladiem otázku, prečo to odborníci nevysvetlia priamo nám, bežným smrteľníkom, možno ich prekvapíme a na rozdiel od politikov, my to pochopíme, my tomu budeme rozumieť.

Ďalej skonštatoval, že vláda nekomunikuje len to, čo je racionálne, komunikuje tie opatrenia, ktoré sú ľudia schopní pochopiť a ktoré dokážu dodržať. Mám si to vysvetliť tak, že odborníci vedia všetko, vláda vie trochu menej a my ostatní sme hlúpi a pochopíme len to, čo nám premiér Matovič zoširoka vysvetlí?

Vraj odborníci sa tvária, že sa nevedia dohodnúť, ale každý z nich hľadá tú správnu cestu, každý chce to isté, len spôsoby sú rozličné, duch je ten istý, len spôsoby sú rozličné. To, čo si medzi sebou povedia, nie je pre neho smerodajné, dôležitý je kontext. Tvrdí pán profesor. To asi preto nemôžu zverejniť všetko, o čom toľko rokujú. Ba ani komisia nie je dôležitá. Kontext je hotový, zostáva len dohodnúť sa na tom, kto, kedy, kde a ako to ľuďom povie, aby to malo ten správny efekt.

Len tak na margo, profesora Krčméryho prekvapuje, že zatiaľ stretol len jedného bezdomovca, ktorý bol nakazený corona vírusom. No nie je to zaujímavé zistenie? Asi by sa tým mala zaoberať pandemická komisia, ale tá už asi má jasný program s jasnými cieľmi.

Pán profesor Krčméry, myslím si, že múdrych a hlúpych ľudí nájdete nielen medzi politikmi, ale aj medzi lekármi, sestričkami, policajtmi, učiteľmi, podnikateľmi, robotníkmi, …

 

Zdroj:

https://www.ta3.com/clanok/1198615/lockdown-na-slovensky-sposob.html

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.