Založ si blog

Aké má kto mravy, takú robí politiku

Toľko hádok o tom, kto je a kto nie je politik. Je v súčasnosti lepším politikom Igor Matovič, Róbert Fico, Peter Pellegrini, a či politikom je aj Jozef Pročko.

Slovenské príslovie hovorí: „Aká gramatika, taká politika“. Mnohí naši „politici“ sa naučili ovládať slová, ktoré používajú vo svojom politickom žargóne. Pre tých súčasných koaličných tam asi patrí aj Ňu-ňu-ňu.

 

Slovenský básnik, prozaik, dramatik a autor rozhlasových hier Peter Gregor (1944 -2014) by takým politikom asi odporučil:

Nemusíte nevyhnutne prejsť od slov k činom, budeme vďační, ak prejdete od drístov k slovám.“

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/politika/?page=2

 

Správne ovládaná politická terminológia pridáva na vážnosti politika. Svoju terminológiu majú aj právnici, lekári, policajti, …

 

Na internete sa mi nepodarilo nájsť vysvetlenie niektorých základných pojmov z politiky podľa mojich predstáv, preto som siahla po Veľkom slovníku cudzích slov, ktorý vyšiel vo Vydavateľstve SAMO z roku 1997. Autormi sú: Samo Šaling, Mária Ivanová – Šalingová a Zuzana Maníková.

 

Kto je teda politik, politička? Slovo pochádza z gréčtiny a má dva významy:

  1. ten, kto sa zaoberá politikou
  2. taktik, prefíkanec (pejoratívne – hanlivo)

 

Čo znamená slovo politika? Má tri významy:

  1. Verejná činnosť zamierená na uplatnenie sociálnych a politických celospoločenských záujmov, na zachovanie, rozvíjanie a upevnenie politickej moci.
  2. Určitý smer a metódy v tejto činnosti; prenesene – spôsob, obsah a forma dajakej činnosti.
  3. Taktika, prefíkanosť, taktizovanie (pejoratívne) 

 

Medzi slovami politik a politikár je rovnaký rozdiel ako medzi slovami politika a politikárčenie. Žiaľ, mnohí súčasní „politici“ v tom ale nevidia žiaden rozdiel a iba politikárčia – podriaďujú zásadné politické otázky, úlohy a ciele malicherným, neraz i osobným cieľom.

 

Politológov máme veľa. Sú takí i onakí. Vyštudovali odbor politológia, ktorý sa zaoberá

  • štúdiom politickej teórie
  • politických systémov, pravidiel a zákonitostí politického riadenia
  • cieľmi, funkciami a štruktúrou politických inštitúcií, štátnych i neštátnych organizácií
  • medzinárodnej politiky a jej inštitúcií
  • politických vzťahov medzi štátmi.

Mnohí z nich brali štúdium na vysokej škole povrchne a tak politikárčia a politikárčia.

 

A nakoniec ešte jeden výraz – politikumnadobúdanie politického rázu, dodávanie politického rázu dačomu.

Ako by sme nazvali politický ráz (obraz, punc, charakteristický znak), ktorý dáva našej republike Igor Matovič. Nuž a aký politický obraz o nás vytvoril vo svete Róbert Fico? Myslím si, že to vidí každý.

 

Teraz o dvoch politikoch, ktorí stáli pred dôležitými rozhodnutiami a zvažovali, aký osud majú pripraviť Slovákom v dvoch krízových obdobiach v histórii nášho národa, kedy Slovensko okúsilo cudzie vojská na našom území:

 

Najprv kresťan s politik Jozef Tiso (1887 – 1947), ktorý vdýchol Slovensku charakteristický znak – fašistické Slovensko:

„Štátna politika môže byť úspešná iba vtedy, keď vychádza z reality a nezamieňa reálne možnosti s fikciou.“ —  Jozef Tiso slovenský kňaz a politik (1887 – 1947)
Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/politika/

 

Zhruba o dvadsať rokov neskôr komunista a politik Gustáv Husák (1913 – 1991), ktorý neskôr dostal prívlastok normalizátor, povedal o svojom konaní v roku 1968 toto:

Vedel som, že sovietskych vojakov z republiky vytlačiť nemôžeme. Ale štát bolo treba udržať, museli sme žiť, potrebovali sme pokoj. Tak som rozmýšľal nielen ja, ale aj ostatní ľudia vo vedení. V tomto zmysle som robil konsolidáciu s Dubčekom. Kadár mi rozprával, koľko hrôz, obetí na životoch, krvi a potom popráv zažilo Maďarsko od roku 1956. Takým hrôzam u nás sme chceli zabrániť. Chceli sme zabrániť zatváraniu ľudí a politickým procesom. Preto sme sa obávali demonštrácií, násilia z našej strany. Bol som presvedčený, že keď sa to podarí, odídu aj vojská.“
Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/autori/gustav-husak/?page=2

 

Obaja stáli pred dôležitým rozhodnutím – bojovať, alebo sa zmieriť s osudom. Ako to dopadlo, vieme.

 

Teraz sa vrátim do nedávnej minulosti. V období svojej predvolebnej kampane povedal Andrej Kiska (1963) toto:

„Pokiaľ vláda, a podotýkam, že akákoľvek, sa rozhodne navrhovať zákon, ktorý je proti záujmu občanov, určite by som sa ako prezident jasne a verejne k tomu vyjadril. Jedným z hlavných dôvodov, prečo kandidujem, je aj to, že tradiční politici sa obklopili vysokými múrmi a nepočúvajú problémy ľudí na SR.“

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/politika/?page=2

 

Dnes sa nám prezidentka a predseda vlády zliali do jednej osoby. A kam sme sa s výberom politikov, ktorí dnes majú spravovať veci verejné dopracovali? Dúfam, že u nás neplatia slová rumunského básnika a spisovateľa Valeria Butulesca (1953), ktorý sa o súčasných politikoch vyjadril takto:

„Už nemáme politických väzňov v psychiatrických ústavoch. Dnes môže ísť do politiky každý, bez ohľadu na jeho duševné zdravie.“

Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/politika/?page=4

 

A nakoniec myšlienka najobľúbenejšieho československého prezidenta T. G. Masaryka (1850 – 1865)

„Nesmieme robiť rozdiel medzi politikou a morálkou. Aké má kto mravy, takú robí politiku.“
Zdroj: https://citaty-slavnych.sk/temy/politika/

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.