Založ si blog

Koronavírus nie je Fico

Po dlhšom čase som si znovu pozrela tlačovku štyroch víťazov volieb pred podpisom koaličnej zmluvy. Pozerala som sa na nich, počúvala som ich a pýtala som sa sama seba: Kto z nich je najsilnejšou osobnosťou? Kto vzbudzuje rešpekt a má najväčšiu dôveru občanov tejto republiky?

Boris Kollár spomenul Svätoplukove prúty. Trochu to prekrútim. Blíži sa Veľká noc a vnucuje sa aj iná alternatíva: Z troch prútov možno upliesť korbáč a kto ho z tých štyroch drží v ruke? Má ho na svojich spojencov, alebo na nás ostatných? To ukáže čas.

Rétorika zástupkyne Andreja Kisku Veroniky Remišovej prezrádza, že ešte stále žije dobu predvolebnej kampane. Čo tam po koronavíruse, jej v hlave víria myšlienky o trestaní zlodejov a podvodníkov a nevšimla si, že už vládne.

Na rozdiel od nej Igor Matovič začal napĺňať predvolebné sľuby ihneď, ako sa dostal k moci. Skontroloval a odvolal. Neskôr zistil, že koronavírus nie je Fico, ten neporazíš rečami. Keď ide o život, ani ľudí nezaujímajú „slová, slová, slová“ – spomínate si na Hamleta?

Do dejín sa dá zapísať rôznymi spôsobmi. Pod koaličnú zmluvu sa podpíšu všetci koaliční poslanci. Pripomínam, že to vymyslel Igor Matovič, ktorý vyžaduje podpis, nech je to čierne na bielom, aby bol dôkazový materiál. Raz sa môže zísť.

V Smere – SD si viac cenia slovo poslanca.

Ak vám niekto povie, že vás pozná a stačí mu vaše slovo, oceníte to a zo všetkých síl sa budete snažiť, aby ste slovo dodržali. Ale ak vám niekto povie, aby ste vašu dohodu potvrdili podpisom, pochopíte to tak, že ste uzavreli obchod.

A nakoniec Richard Sulík. Ten zhodnotil situáciu z ekonomickej stránky a skonštatoval, že nastali ťažké časy a ekonomické straty budú rásť, lebo teraz treba bojovať s koronavírusom. Aj on si uvedomil, že situácia je vážna a treba hľadať spôsob, ako sa z toho marazmu dostať. Či myslí len na seba, alebo aj na nás ostatných, zostalo skryté za rúškom.

Taká veľká škoda, že súčasná vláda všetkých zahalila do rúšok. Niektorí tvrdia, že rúško pomáha proti koronavírusu asi tak, ako pletivo na plote proti dymu. Ale aj tak ho pre istotu nosia, a možno ho nosia aj preto, že chcú urobiť radosť súčasnej vláde a ubezpečiť ju, že pred jej rozhodnutiami majú rešpekt.

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.