Založ si blog

Vynútime si črepinový súd?

Vecne, jasne a stručne – toto by malo byť krédo nášho nového premiéra. Pán Matovič sa rád počúva, rozpráva zoširoka, až sa nakoniec stráca vo vlastných myšlienkach a novinári sa musia veľa pýtať, aby si boli istí, že ich správne pretlmočia bežnému človeku.

Po dnešnej predpoludňajšej tlačovej besede som pochopila, prečo dni a noci trávi rokovaním. Zvyšok času osobne kontroluje, či sú správni ľudia na správnych miestach, či ich netreba odvolať a nakoniec tlačovkuje. Samozrejme, že mu neostane veľa času na spánok a regeneráciu síl.

Zaujalo ma, že premiér Igor Matovič na svojej tlačovej besede uviedol do praxe slovo z čias starovekých Atén. Slina mu ho priniesla na jazyk niekoľkokrát. „Čo na srdci, to na jazyku“, hovorí ľudová múdrosť.

Bolo to slovo ostrakizovať. Po slovensky vylúčiť niekoho zo spoločnosti, odsunúť ho stranou, ignorovať, zbaviť sa ho.

Koronavírusu ostrakizmus neprospieva. Koronavírus nás chce mať všetkých pekne pohromade. Žiadne vylučovanie zo spoločnosti, bola by to pre neho cesta do pekla.

Novej vláde ostrakizmus zrejme prospieva. Aj keď zbaviť sa niekoho v civilizovanej demokratickej spoločnosti nie je až také jednoduché. Zákon je zákon, ale paragrafy vie prekrúcať ten, kto sa v nich vyzná.

Zle s nami bude, keď nebudeme vedieť rozlíšiť, kedy sa ostrakizuje kvôli koronavírusu a kedy ostrakizuje nová vláda. Nejako to začalo splývať. Už nám premiér vysvetlil, prečo pán JUDr. Kičera nepatrí do štátnych hmotných rezerv, prečo ho treba ostrakizovať – zbaviť sa ho. Pomôžu aj novinári? Neviem, či tých 10 miliónov eur ešte platí.

Vrátim sa k tlačovej besede. Vypočula som si ju až do konca. Bola to unavujúca tlačová beseda. Ten vypracuje taký plán, onen prehľadnú tabuľku, zmapujeme si ešte toto a tamto, lebo začíname od nuly, … až potom vypracujeme plán, lebo bez dobrého plánu sa nič nevydarí. Keď horí dom, hasiči zasadnú, vyžiadajú si rôzne stanoviská a na základe nich vypracujú plán, ako treba hasiť?

Zo znechutenia po tlačovej besede premiéra a jeho suity ma vytrhla moderátorka TA3. Niekoľkými vetami zhrnula všetko nové a podstatné, o čom sa včera do noci rokovalo. Vecne, jasne a stručne. Nuž a vecnosť, jasnosť a stručnosť – aj toto sú veľké rezervy Igora Matoviča.

Ak vás zaujíma, ako prebiehal Ostrakizmus – črepinový súd v starovekých Aténach, ktorý ich zbavil ľudí nebezpečných pre štát, nájdete si to tu: https://sk.wikipedia.org/wiki/Ostrakizmus

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.