Založ si blog

Povolanie: poslanec

V Zozname zaregistrovaných kandidátov v blížiacich sa voľbách do Národnej rady SR som si všimla, že niektorí kandidáti zabudli na svoje pôvodné povolanie a už sú z nich profesionálni poslanci. Možno snívajú aj o tom, že si raz založia vlastnú politickú stranu. Má to svoje pozitíva.

Tajomstvo túžby po vlastnej strane sa pravdepodobne ukrýva v troch percentách. Za každý hlas, získaný vo voľbách, dostane strana jedno percento z priemernej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve, ktorú vypočítali rok pred voľbami. (V SR je približne 4 450 000 voličov a priemerná mzda za rok 2019 bola približne 1000 €)

Druhý príspevok od štátu dostane politická strana na činnosť. Je v rovnakej výške ako za hlasy, ale štát ju vypláca v priebehu štyroch rokov.

Tretí príspevok patrí iba parlamentným stranám. Každý rok dostanú peniaze za každý poslanecký mandát, ktorý získali vo voľbách. Za prvých 20 mandátov dostane strana 30-násobok priemernej mzdy. Za ďalšie mandáty 20-násobok priemernej mzdy. Peniaze dostáva strana, nie poslanec. Ak poslanec z klubu odíde, peniaze zostanú v jeho pôvodnej strane.

Vo voľbách v roku 2016 dostali politické strany od štátu vyše 28 miliónov eur. Podrobnejšie si prečítate v článku uverejnenom v denníku Pravda:

https://spravy.pravda.sk/parlamentne-volby-2016/clanok/385684-strany-po-volbach-opat-dostanu-miliony/

A ako gazdovali politické strany v roku 2019:

https://glob.zoznam.sk/politicke-strany-ukazali-prijmy-za-minuly-rok-peniaze-mali-od-statu-aj-z-darov/

Neviem či je pre voličov výhodnejšie, aby politické strany dostávali príspevky (z našich daní) od štátu, alebo radšej od sponzorov. A podľa čoho si sponzori vyberajú politickú stranu, do ktorej sa rozhodnú investovať? A čo od sponzorovanej strany očakávajú? To vedia len sponzori a sponzorovaná politická strana.

Ešte jedna poznámka k povolaniu poslanec. Vedeli by ste nájsť v dosluhujúcom parlamente takých ľudí, pre ktorých je poslanectvo aj podnikateľskou činnosťou? Myslím si, že medzi komerčným a politickým marketingom je veľmi tenká hranica. Dôležité tiež je, či poslanec myslí na spoločnosť, alebo iba na seba.

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.