Založ si blog

Život je zmena

Neviem, či novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej a následné udeľovanie štátnych vyznamenaní je pre mňa až taká dôležitá vec, ale akosi mi stále vŕtajú v hlave, preto o tom niečo napíšem.

Čím dlhšie je naša prezidentka vo funkcii, tým viac nám o sebe prezrádza. Po každom jej čine, ktorý zaregistrujem, si kladiem  otázku, či som urobila dobre, že som ju nevolila.

Keď udelila štátne vyznamenanie Ferkovi Mikloškovi, svojmu rivalovi v prezidentských voľbách, premýšľala som, či by ju aj on vyznamenal, keby vyhral prezidentské voľby.

Prečo také dôverné oslovenie Ferko? Pre jeho humor ho mali radi nielen jeho voliči, ale aj my ostatní. Problémy, ktoré sa odohrávali na pôde parlamentu, riešil pokojne. Konflikty, ktoré sa zdali neriešiteľné, zažehnal vtipnou poznámkou.

Bolo to zvláštne obdobie. Niektorí ešte stále verili vo vylepšený socializmus, iní sa nevedeli dočkať skutočného kapitalizmu.

Odvtedy ubehlo veľa času. Zmenilo sa Slovensko, zmenilo sa aj Česko, ba i ľudia v oboch republikách. Je s takými zmenami spokojný politik, ktorý výrazne prispel k pádu totality, bývalý predseda Slovenskej národnej rady (1990 – 1992) František Mikloško, ktorý si od prezidentky SR prevzal Rad Ľudovíta Štúra I. triedy?

Prezidentka, srdcom Európanka, udelila vyznamenanie pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky Čechoslovakistovi, ktorý už trikrát kandidoval v slovenských prezidentských voľbách (2004, 2008, 2018), preto som mu namiesto gratulácie vybrala pesničku, aby svet videl aj očami bežného Čechoslováka. A keď ju zaspieva Moravan z Ostravy …

https://www.youtube.com/watch?v=hyc0cZIZ_Z8

 

 

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.