Založ si blog

Verejné tajomstvá Gadžov

Rómovia sú roztrúsení po celom svete. Majú bohatú históriu, vlastné tradície, kultúru, chutné jedlá a osobitý pohľad na život. A hudbu, ktorú máme všetci radi.

Načala to Mária Terézia? Rozhodla sa pre násilnú formu prevýchovy. Etnológ Arne Mann v denníku Pravda z 8. apríla 2008 o tom hovorí: „Rómovia sa mohli sobášiť len so súhlasom vrchnosti. Tá odoberala deti rodičom a dávala na prevýchovu sedliakom. Za používanie rómskeho jazyka bolo až 30 palíc – veľmi tvrdý trest. … Už vtedy sa ukázalo, že to nie je cesta k integrácii Rómov do spoločnosti, skôr naopak. Veď každý, na koho niekto útočí, sa skôr uzavrie do seba a chráni si to svoje.“

Komunistická strana Československa sa z toho nepoučila a v päťdesiatych rokoch minulého storočia prijala uznesenie, podľa ktorého rozptýlila Rómov medzi ostatné obyvateľstvo. Táto asimilácia mala potlačiť všetko rómske. Najťažšie vraj niesli zákaz kočovania.

Mária Terézia a po nej komunisti nám zanechali kolektívne dedičstvo – spôsob jednania s Rómami. Väčšina Rómov gadžovský spôsob života nikdy neprijala a ten rómsky je v ruinách.

Poznám len jediný spôsob, ako to zmeniť. Nech na každého, kto žije na území Slovenskej republiky, platí rovnaký meter.

Rómovia by sa mali držať príslovia: „Kto chce s vlkmi žiť, musí s vlkmi vyť.“ Ak im to nevyhovuje, treba skúšať žiť v iných regiónoch. Veď im je sťahovanie vlastné. Čo tak v Bratislave, tam vraj gadžovia žijú na vyššej úrovni ako gadžovia na východe republiky.

Ešte by som chcela upozorniť na jednu dôležitú vec – pôsobenie je obojstranné. Gadžovia z Bratislavy budú pôsobiť na Rómov, ale aj Rómovia z východu budú pôsobiť na Bratislavčanov. Bratislavčania všeličo pochopia a prestanú odsudzovať výroky, ktoré aj tak každý chápe po svojom. Podľa toho, čo do jeho duše naukladal život.

Verejné tajomstvá o Rómoch existujú, ale keď ich niekto vysloví nahlas, v nesprávny čas, na nesprávnom mieste, je z toho problém.

Bodaj by si toto indiánske príslovie zobrali k srdcu tí, ktorí nám vládnu:

„Počúvaj! Inak ťa tvoj vlastný jazyk urobí hluchým.“

 

https://www.youtube.com/watch?v=8edhIqIa8a0

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.