Založ si blog

Béla Bugár na moste

Pred desiatimi rokmi mal každý úplne jasno v tom, že strana MOST – HÍD vznikla preto, aby spojila dva brehy Dunaja. Béla Bugár založil liberálno-konzervatívnu, regionálnu, občiansku pravicovú politickú stranu.

Teraz to vezmem pragmaticky. Poslúži mi myšlienka, ktorú vyslovil Nikita Sergejevič Chruščov (1894 – 1971) a je pre našu politickú scénu ako stvorená: „Politik je človek, ktorý sľúbi, že postaví most i tam, kde nie je ani rieka.“

Výnimka potvrdzuje pravidlo a Béla Bugár postavil most cez Dunaj, ktorý sa vydaril. Vzťahy medzi oboma brehmi Dunaja sa upokojili. Občas niečo zaškrípe, ale most je pevný a iste ešte dlho vydrží, ak sa o neho bude jeho projektant a staviteľ dobre starať.

Žiaľ, nepomyslel na ľudskú fantáziu a ľudskú obmedzenosť. Napadajú mi mnohé myšlienky, ale žiadna neprekonala myšlienku českého filozofa Tomáša Halíka: „ Ak ste na moste, tak ľudia, ktorí poznajú výlučne iba jeden breh – či pravý, alebo ľavý – vás spravidla považujú za nepriateľského agenta tej druhej strany.“

Obmedzených ľudí – voličov, politikov, novinárov, ktorí miešajú karty, je veľa. Pán Bugár ich načisto poplietol. Ocitol sa na moste a z ľavého i pravého brehu sa na neho pozerajú a akosi ho nespoznávajú. Zasial semienko pochybností do hláv fantastov: S kým sa stretáva, s kým sa rozpráva, o čom asi spolu hovoria, a čo z toho vzíde?

Pre koho sú tieto otázky dôležité, komu poslúžia, kto z toho vytlčie politický kapitál? Takéto úvahy zapôsobia len na toho, kto pána Bugára pokladá za nováčika na politickej scéne. On je ale skúsený politik. Prečo ho tie otázky vyviedli z miery? Ak sa niekomu podarí podnietiť fantáziu jeho voličov, tá sa potom dokáže uberať neuveriteľnými smermi.

 

ZDROJ:

https://citaty-slavnych.sk/temy/most/

https://sk.wikipedia.org/wiki/MOST_%E2%80%93_H%C3%8DD

 

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.