Založ si blog

Pózy a pozície premiéra Hegera

Po dlhšom čase som sa vrátila k dianiu na slovenskej politickej scéne. Je neuveriteľné, ako sa zmenila nielen slovná zásoba členov vládnej koalície, ale aj spôsob ich komunikácie. Samozrejmé, že nie u všetkých.

Sú výrečnejší, a ako šikovne vedia skrútiť reč na niečo iné, ak sú otázky nepríjemné. Jednoducho použijú zázračnú formulku: „Odpoviem vám, ale najprv dokončím myšlienku.“ Potom príde druhá, ba aj tretia myšlienka, ktorú treba dopovedať a na otázku sa zabudne. Moderátor pochopí, že moderovanie relácie prevzal niekto iný. Prispôsobí sa. Musí sa prispôsobiť?

Prvýkrát som si to všimla u premiéra Hegera, ktorý ma veľmi prekvapil, že už nie je tým začínajúcim zakríknutým premiérom, ktorý si ešte nezvykol na politickú terminológiu a rétoriku. Už sa dokáže rozhovoriť natoľko, že nikoho nepustí k slovu. Jedno mi u neho prekáža – stráca sa v  myšlienkach, vetách a slovách a nerozlišuje čo je skutočná pravda a čo lož. A možno si to uvedomuje, lebo vie, že „lož je vtedy najnebezpečnejšia, keď sa k nej primieša trocha pravdy“. (Žiaľ, autora tejto myšlienky si nepamätám.)

Eduard Heger už zaujal pózu premiéra, no neviem, či mu jeho boss dovolí zaujať skutočnú pozíciu na tomto poste. … a možno už našiel spôsob, ako si poradiť aj s Igorom Matovičom.

Koalícia a rôzne šedé eminencie možno predvídali, čo sa bude diať na Ukrajine, preto dosadili do funkcie premiéra práve Eduarda Hegera. V jeho životopise sa totiž píše aj toto:

  • V rokoch 2001 – 2005 pôsobil ako konzultant v súkromnej americkej spoločnosti pôsobiacej na Ministerstve obrany, kde sa podieľal na reforme Ozbrojených síl SR.
  • Do parlamentu sa dostal v roku 2016 na kandidátke OĽANO. Za pozornosť stojí jeho členstvo v Osobitnom kontrolnom výbore NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva

Stručný životopis premiéra Hegera si môžete prečítať  aj mojom blogu:

https://hedviga49.blog.pravda.sk/2021/12/09/muz-s-hlavou-v-oblakoch/

 

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".