Založ si blog

Privilegovaní narúšajú rovnováhu

Na východe, kde nič nie je, sa dejú čudné veci. Vybuchne gadžovská bytovka. Naruší sa tenučká hranica medzi Rómami a gadžami, dochádza k útokom. A kto to dá dokopy?

Keď zhorí „dom“, v ktorom žijú Rómovia, nič sa nedeje. Keď vybuchne gadžovská bytovka, republika je na nohách. Pomáha každý, kto môže. Viete, čo sa v takej chvíli odohráva v duši Róma?

Róbert Fico povedal na plnú hubu to, čo si myslí veľká časť Slovenska, a je za to trestne stíhaný. Možno mal „trimac pisk a šicko bi bulo na poradku.“ Viete, čo sa odohráva v duši človeka, ktorý si uvedomí, že je privilegovaný? A je jedno, či je to Róm alebo gadžo.

Tenučké hranice sa trhajú a nikto tomu nerozumie? Bratislavčan sa na rómsky problém pozerá úplne inými očami, ako sa naň pozerá človek, ktorý žije v blízkosti rómskej osady. Existujú tajomstvá medzi nebom a zemou, ktoré východniar nevyzradí za žiadnu cenu. „Ani ftaček še o nich nedozna“, povedala by moja nebohá babka.

Na východe republiky platia nepísané zákony, o ktorých zvyšok Slovenska nemá ani tušenie. Rešpektujú ich Rómovia aj gadžovia. Ak sa dodržiavajú, všetko je v súlade so všeobecne platnými zákonmi. Ak sa do toho zamieša niekto, kto o nich nič nevie, rovnováha je v kýbli. A to sa práve stalo.

Zajtra máme prvý zimný deň. Zimný slnovrat nás prebúdza do nového života. Dni sa budú predlžovať a noci skracovať. Tma a Chaos ustúpi Svetlu a Poriadku.

  • Na Nový rok o kurí krok. (1. január)
  • Na Tri krále o krok dále. (6. január)
  • Na Hromnice o hodinu více. (2. február)

A potom príde tentoraz víťazný 29. február a všetko sa zmení k lepšiemu.

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.