Založ si blog

Druhé pohlavie

Potrat. Slovo, ktoré podľa potreby roznecuje vášne. Vždy som bola hrdá na to, že v tejto oblasti sa naša republika prepracovala do štádia rozumného riešenia.

Dodnes u nás platí Interrupčný zákon č. 73/1986 Zb., ktorý vymedzuje, na základe akých okolností môže žena požiadať o prerušenie tehotenstva a za akých okolností jej prerušenie tehotenstva môže odporučiť lekár. Zákon je jasný a každému zrozumiteľný.

Ľudová Strana Naše Slovensko chce zákon sprísniť a zároveň povoliť výnimky. Žeby prvé krôčiky tejto strany do čias, kedy postavenie ženy v spoločnosti bolo stotožňované s heslom: „Deti, kostol, kuchyňa“?

Keď Simone de Beauvoir napísala knihu Druhé pohlavie, podráždila mnohých. Na Slovensku vyšla vo vydavateľstve Obzor v roku 1968.

Krátky citát z 1. dielu knihy Druhé pohlavie (strana 97). Tu sa autorka vrátila do primitívnych dôb, kedy si muž – zberač úrody prvýkrát uvedomuje, že rovnako ako do zeme, aj do tela ženy zasial semeno. Nie žena, ale on splodil dieťa. „ … matka je ponížená na úroveň dojky, slúžky a zvrchovanosť otca rastie; on má v rukách právo a diktuje ho.“ Žena „je iba dojkou zárodku, ktorý jej bol vložený do lona.“ V mnohých hlavách to pretrváva dodnes.

Dieťa naozaj čerpá živiny z tela matky. Od ktorého týždňa tehotenstva prežíva dieťatko spolu s matkou radosť, strach, obavy, kedy sa začne vytvárať medzi nimi silné puto, vedia lekári a hlboko v podvedomí aj matka.

Odoberte dieťa matke, ktorá nemá podmienky na to, aby sa o neho postarala a do konca života sa s tým nezmieri. Dovoľte jej, aby sa sama rozhodla, či jej jej fyzické a psychické danosti dovolia, aby rodila, odhliadnuc od potrieb spoločnosti.

Ešte jedna myšlienka z 2. dielu knihy Druhé pohlavie (strana 271): „Praktické dôvody vymýšľané proti legalizácii umelých potratov vôbec nezavážia. Pokiaľ ide o dôvody morálne, redukujú sa na dávny katolícky argument – plod má dušu, ktorej sa zatvoria brány raja tým, že sa usmrtí bez krstu.“

Prikázať ženám, aby rodili za každú cenu, lebo semeno (plod) v lone ženy má dušu, s tým nemôžem súhlasiť. Žiaľ, kresťanskí politici to vidia inač, aj keď žijeme v 21. storočí.

 

POZNÁMKA:

Ďakujem za zaujímavú debatu pod blogom. Odkryla mi mnohé otázky, na ktoré si ešte neviem odpovedať. Je to naozaj veľmi zložitá téma. Snáď sa k nej ešte niekedy vrátim.

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Čím vyššie emócie, tým viac energie pre Satana

29.02.2024

Neviem, či ja – žena, si môžem dovoliť o tom písať. Dostala sa mi totiž do rúk kniha, ktorej obsahom sú filozofické a psychologické teórie Pavla Petra Kysuckého: DEMOKRACIA je totálny NEZMYSEL (Obroda Slovanov, občianske združenie 2022). Priznám sa, že pre mňa to bolo neuveriteľne zaujímavé čítanie. Začnem stranou 13. Základná duchovná hierarchia od najnižšieho [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.