Založ si blog

To nem dopadne dobre

Prečo Smer dokázal vládnuť do konca volebného obdobia? Je to jednoduché. Riadil sa fyzikálnymi zákonmi. Vysvetlím, ako to myslím. Fyziku som vždy ponímala z filozofického hľadiska, preto boli pre mňa mnohé poučky ľahko zapamätateľné.

Pripomeňme si tretí Newtonov pohybový zákon: Dva hmotné body pôsobia na seba rovnako veľkými silami opačného smeru, ktoré súčasne vznikajú a súčasne aj zanikajú. Jedna sila je akcia a druhá reakcia.

Jednoducho povedané: každá akcia vyvolá rovnako silnú reakciu. Igor Matovič = akcia, Róbert Fico = reakcia. Dá sa tento zákon na našej politickej scéne eliminovať? Vlastne sa ani nič nedeje – mnoho hluku pre nič.

Uvediem jeden príklad zo života. Niekto udrel kladivom po pneumatike. Chvalabohu, že nie dosť silno, aby odraz kladiva fyzicky zasiahol jeho hlavu. Zákon akcie a reakcie ale spôsobil šok a v hlave sa rozjasnilo.

Igor Matovič udiera kladivom a Róbert Fico reaguje – vracia mu to. Neustále sa to opakuje. Zdá sa, že vznikla neriešiteľná situácia.

Róbert Fico sa narodil v znamení Panny, Igor Matovič v znamení Býka. Výrečné, čo poviete? Netreba to hlboko študovať – Býk útočí a Panna sa bráni.

Podpredsedovia Smeru Raši – Baran, Kaliňák – Baran, Blanár – Býk, Žiga – Lev. No postavte proti Býkovi Matovičovi Barana, Býka alebo Leva. Akcie a reakcie by neprestali. Róbert Fico si svojich ľudí pozná. Už na sklonku predchádzajúceho volebného obdobia sa rozhodol, že ho vystrieda Peter Pellegrini, ktorý dokáže účinnejšie udržiavať rovnováhu medzi dvoma súpermi. Možno preto, lebo sa narodil v znamení Váh.

A čo bude s Pannou? Je tajomná? Neprečítaná? Býk ju chce dostať za každú cenu a oskalpovať. Nedarí sa mu a  prestáva zvládať svoje pudy. Oči mu, zatiaľ občas, sčervenajú, aj slzu vyroní. Panna na neho pôsobí ako červené súkno v rukách matadora v koride. Niektorí chovatelia zvierat tvrdia, že ak ku rozzúrenému býkovi privediete kozu, príde na iné myšlienky a upokojí sa. Lenže kde tu kozu nájdeme?

Postaviť svoju politiku na riešení vymyslených problémov, ktoré potom sám nedokáže vyriešiť, keď sa dostane k moci, to nem dopadne dobre, povedala by Ildikó z populárneho televízneho seriálu Susedia.

 

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!