Vodca Pellegrini?

12. januára 2020, Hedviga Imrová, Nezaradené

Zo strany Smer – sociálna demokracia je už nový SMER. To si žiada vysvetlenie. Sú to viacmenej otázky, na ktoré nepoznám odpovede. Viem, že každý pozná význam slov sociálny a demokracia, ale aj tak, prečítajte si, čo o tom píše slovník:

Sociálny – spoločenský; týkajúci sa úsilia o zlepšenie alebo zmenu ľudskej spoločnosti; týkajúci sa vzťahu jedinca ku spoločnosti; týkajúci sa hmotného zabezpečenia jedinca v spoločnosti.

Demokracia je vláda ľudu, forma štátu s maximálnou účasťou občanov na riadení a správe štátu.

Z názvu strany všetci pochopili, o čo strane Smer – sociálna demokracia išlo. Kam bude smerovať nový Smer? Mne to zatiaľ nie je jasné. Smer ohlásil svoju transformáciu – premenu, prerod na niečo nové. Ak by to bolo v súlade evolučným procesom strany, bolo by to v poriadku.

Jednotkou na kandidátke je Peter Pellegrini, on určí kam bude smerovať nový SMER, alebo to určia členovia strany?  Vyjadrenia Róberta Fica i Petra Pellegriniho sa líšia. Čie vyjadrenie v strane, medzi voličmi Smeru i v spoločnosti silnejšie rezonuje? V čom sa chce nový Smer zmeniť? Žeby taká malá revolúcia v strane?

Keď sa o čomkoľvek vyjadroval Róbert Fico,  tlmočil názor straníckej väčšiny, aspoň si to myslím. Peter Pellegrini hovorí sám za seba. Jednoducho povedané pôsobí na ľudí ako vodca, ktorému sa nehodno priečiť. Pripomína mi Richarda Sulíka, iba že je oveľa razantnejší.

Pripadá mi to tak, že strana Smer – sociálna demokracia zanikla a vznikol nový SMER a ten si musí hľadať aj nových voličov. Poznám viacerých ľudí, ktorí volili Smer – SD a teraz sú bezradní. Nový SMER a Peter Pellegrini to je niečo úplne iné, ako bol Smer – sociálna demokracia a Róbert Fico.

Peter Pellegrini je Európan a s otvorenou náručou ho prijal pápež i americký prezident. Nemá rád štrajky, ktoré bránia pracujúcim pracovať. Vyzýva rokovať a zabúda na to, že ak rokovania nič nepriniesli, ľudia sú nespokojní.

Jeho rétorika sa mení na rétoriku súčasnej opozície. Netrápi ho legitimita pani Čaputovej, ani pána Lajčáka. Rada by som poznala jeho nových poradcov. Stabilný volič strany Smer – sociálna demokracia je jednoducho zmätený.

 

Zdroj: https://www.kvizy.eu/slovnik

Môj starší blog o Richardovi Sulíkovi: https://hedviga49.blog.pravda.sk/2019/10/11/slobodny-a-solidarny-richard-sulik/