Fico-fóbia vládnucej elity

12. decembra 2022, Hedviga Imrová, Nezaradené

Čo tak pozrieť sa na prácu slovenských zákonodarcov, povedala som si jedného dňa. Rokujú predsa o odvolaní vlády. Pozrela som sa hneď v prvý deň rokovania, kedy najviac rozprávali koaliční poslanci. Na jednej strane úžasný zážitok a na strane druhej obrovské sklamanie. Moja už nebohá susedka by iste niektorým poradila: Netreba sebe z gambi ric robic. A tie myšlienky, ktoré mi odvtedy zamestnávajú moju myseľ!

Konečne som pochopila, prečo sa namiesto slova rokovali sme, stále častejšie používa slovo bavili sme sa. Výraz si obľúbil nielen premiér Heger, ale aj jeho ministri, novinári, a samozrejme zapáčilo sa to aj opozičným poslancom, veď je reč o koalícii! Vláda Róberta Fica rokovala, vláda Eduarda Hegera sa na zasadnutiach vlády baví.

Človek by sa mal vyjadrovať presne, tobôž vo vysokej štátnej funkcii, aby nedochádzalo k nedorozumeniam.

Baviť sa dá o niečom, baviť sa dá aj o niekom. Napríklad o Róbertovi Ficovi, ale to už predsa nie je zábava. Vraj ide z neho strach. Čo bude, až sa znovu dostane k moci? Hotová Fico-fóbia našej vládnucej elity.

Čo znamená slovo fóbia? Slovo pochádza z gréčtiny. Lekár by povedal, že je to utkvelá predstava strachu u neuropatov (ľudí nervove chorých); chorobná bojazlivosť. Ale tiež nenávisť a odpor. Nuž a takúto Fico-fóbiu šíria súčasní koaliční poslanci a vláda medzi pospolitým ľudom.

Som asi zlomyseľná, ale na jazyk sa mi derú slova Igora Matoviča, ktoré venoval (po ostatných voľbách) Róbertovi Ficovi a politikom odchádzajúcim do opozície, že vraj im už neostáva nič iné, iba preberať nožičkami a čakať, kedy si po nich príde NAKA.

Moja babka by povedala: Co vidziš na druhim, čekaj na sebe.

Keď som sledovala zasadnutie NR SR prebehlo mi mysľou, čo asi bude robiť Jozef Pročko, keď prestane byť zákonodarcom? Slovo zákonodarca som chcela dať do úvodzoviek, ale uvedomila som si, že on je naozaj ľudom zvolený poslanec – zákonodarca, nech už sa v NR SR správa akokoľvek.

A ešte jedna aktuálna otázka, s ktorou si neviem poradiť: Prečo má  Zuzana Čaputová tak veľmi rada pápeža? Nestretávajú sa príliš často? Nemala by byť doma, keď sa Slovensko zmieta v problémoch? Pomôže nám pápež? Pomôžu nám jeho modlitby?

 

ZDROJ:

Fóbia – S. Šaling, M. Šalingová, O. Peter, Slovník cudzích slov, SPN 1966