Založ si blog

O vlasti, Biblii, burčiaku a hlúposti

K aktuálnym udalostiam dnešných dní sa možno vyjadriť všelijakým spôsobom. Vybrala som tri myšlienky, o ktorých hodno popremýšľať.

oOo

Desmond Mpilo Tutu (1931 – 2021) – juhoafrický anglikánsky arcibiskup, oponent apartheidu a nositeľ Nobelovej ceny za mier za rok 1984 povedal:

Keď prišli misionári do Afriky, oni mali Bibliu a my sme mali pozemky. Povedali: „Pomodlime sa!“ Zavreli sme oči. Keď sme ich otvorili, mali sme Bibliu a oni mali pozemky.

Poznámka: … a Ukrajinci budú mať demokraciu na západný spôsob.

oOo

Karl Gustav Jung (1875 – 1961) – švajčiarsky psychiater, zakladateľ analytickej psychológie… povedal:

Rodíme sa v určitý okamih a na určitom mieste. Podobne ako ročník vína, aj my máme vlastnosti podľa roku a sezóny, v ktorej sme sa narodili. Astrológia netvrdí nič iné.

Poznámka: Aj tak sa to dá povedať. Burčiaku je momentálne priveľa a zrelého vína začleneného podľa roku a sezóny každým rokom ubúda.

oOo

Rudyard Kipling (1865 – 1936) – anglický spisovateľ,  nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1907 povedal:

Ázia sa necivilizuje podľa západných metód. Je na to príliš veľká a stará.

Poznámka: Ruská federácia je najväčším štátom sveta, okrem veľkej časti východnej Európy zaberá takmer celú severnú Áziu (17 128 426 km²). Na tento fakt netreba zabúdať.

oOo

Jan Werich (1905 – 1980), český herec a spisovateľ sa spýtal aj si hneď odpovedal:

Keď človek zvíťazí nad vlastnou hlúposťou, je víťazom alebo porazeným? V každom prípade je to dobré.

Poznámka: Štvrtý citát je bodka na záver.

 

oOo

 

Blízko Volgogradu sa nachádza mohyla chána tatárskej Zlatej hordy – Mamajova mohyla. Zohrala dôležitú úlohu v bitke o Stalingrad (dnes Volgograd). Po vojne na nej vybudovali rozsiahly areál, v ktorom dominuje socha Matka Vlasť, ktorá meria 85 metrov. Autorom stavby, ktorá bola dokončená v roku 1967, je Jevgenij Viktorovič Vučetič.

Podrobnejšie informácie nájdete tu:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Mamajova_mohyla

oOo

A teraz pieseň, ktorá núti skloniť hlavu a vzdať úctu všetkým, ktorí zahynuli v boji proti fašizmu v Druhej svetovej vojne a možnosť prezrieť si sochu Matka Vlasť:

https://www.youtube.com/watch?v=sIDdYLgODHI

 

 

 

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

Čím vyššie emócie, tým viac energie pre Satana

29.02.2024

Neviem, či ja – žena, si môžem dovoliť o tom písať. Dostala sa mi totiž do rúk kniha, ktorej obsahom sú filozofické a psychologické teórie Pavla Petra Kysuckého: DEMOKRACIA je totálny NEZMYSEL (Obroda Slovanov, občianske združenie 2022). Priznám sa, že pre mňa to bolo neuveriteľne zaujímavé čítanie. Začnem stranou 13. Základná duchovná hierarchia od najnižšieho [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.