Plevel vo vláde Igora Matoviča

15. októbra 2020, Hedviga Imrová, Nezaradené

Nesúvisí to s tým, čo vám práve prebehlo mysľou. Nebude reč o tých, ktorí majú zvláštne pocity, keď sa spomenie akcia PLEVEL – po slovensky burina. Bude o našej ľubozvučnej slovenčine, ktorú súčasná vláda plevelí a plevelí.

S novou vládou sa objavil aj taký zvláštny (fenomén) úkaz – záľuba v používaní cudzích slov, ktoré nám potom Igor Matovič vysvetli. Najlepšie na tlačovke.

Kurzarbeitskrátený pracovný čas (SPČ). Keď sa udomácni, budeme ho písať ako kurcarbajt? Obyčajný človek je vynaliezavejší ako „obyčajný“ Igor Matovič a iste tento výraz zmení v duchu hesla: Na Slovensku po slovensky.

A čo so slovom lockdown? Ako by ho vysvetlil Igor Matovič, to neviem, ale slovník mi to preložil takto: obmedzenie pohybu väzňov. Aby nedochádzalo k nedorozumeniam, vhodnejší by bol výraz plošná karanténa.

https://slovnik.aktuality.sk/preklad/-/?q=lockdown

Kto je pendler, pendlér? Na internete som si našla, že je to človek, ktorý pravidelne dochádza za prácou do zahraničia. Slovo pendlovať je v slovníku slovenského jazyka už udomácnené, znamená chodiť sem a tam, ako kyvadlové hodiny pendlovky. Aj vlaky pendlujú tam a späť. Z Trnavy do Bratislavy a späť,  z Bardejova do Prešova a späť, …

Ako by pendlera nazvala moja babka (1887 – 1990)? Čavargoš. Vraj nech sa rozhodne, kde chce žiť, či tu alebo tam, len nech nečavarguje.

Nakoniec dištančné vzdelávanie. Sú rôzne druhy dištančného vzdelávania, dala by sa o nich napísať diplomová práca. Igor Matovič nám to iste rád vysvetlí, a možno už vysvetlil. Nazvala by som to štúdiom na diaľku, aby to nebolo „po socialisticky“ – diaľkové štúdium.

Ako na zavolanie sa z môjho televízora práve ozýva reklama upratovacej firmy RoomServis. Prečítam to po slovensky – RómServis, viac sa mi páči RumServis. Rozveselili ma.

 

Kto nemá rád v blogoch citáty, nech ich nečíta.

„Slová sú ako listy na strome, kde je ich najviac, tam je najmenej ovocia.“  J.W.Goethe

„Každá spoločnosť, ktorá sa vzdá časti slobody na to, aby si zabezpečila trochu bezpečia, si nezaslúži ani jedno a stratí oboje.“ Benjamin Franklin