Založ si blog

Progresívni liberáli

Už niekoľko rokov sa pokúšam pochopiť Richarda Sulíka a jeho liberálnu stranu – Sloboda a Solidarita. Nedarí sa mi to. Teraz som si k ním priradila aj stranu Za ľudí a Progresívne Slovensko a pohlo sa to o krôčik ďalej.

Na oficiálnej stránke bývalého prezidenta Českej republiky Václava Klausa: https://www.klaus.cz/clanky/4283  je zaujímavý článok o obrane demokracie pred liberálnou demokraciou. Pán Klaus v článku konštatuje, že opäť žijeme v systéme rozsiahlo zmanipulovanej spoločnosti a za hlavnú hrozbu na Západe sa  už nepovažujú tzv. autoritárske režimy populárnych vodcov, ale liberálna demokracia.

Václav Klaus píše: Spoločnosť je cielene rozbíjaná na najrôznejšie definované „spoločenstvo menšín“. Touto cestou sú proti sebe stavaní občania podľa čiastkových, ale nie občiansky definovateľných kritérií – rodových, sexuálnych, náboženských, etnických, vekových atď. Určujúcim pocitom, ktorý podľa dnešných vládnucich elít tieto menšiny v živote sprevádza, je tzv. diskriminácia. Boj proti tomuto všemocne a úplne umelo vykonštruovanému monštru sa stáva novou náplňou politiky a akéhokoľvek konania politikov liberálnej demokracie.

Možno aj preto liberáli nehovoria o štáte, ale o krajine, nie o národe, ale radšej o rôznych menšinách a na srdci im leží len jediné – aby neboli diskriminovaní, veľmi frekventované slovo v súčasnej našej spoločnosti. Rozkúskovať národ, kašľať na Slovensko, treba sa združovať na úrovni Európy. Európan je viac ako Slovák? A čo znamená byť Európanom? Kedysi platila zásada, keď som na dovolenke v Austrálii, som Európanka, keď som na dovolenke v Taliansku, som Slovenka a keď som na Slovensku, som Šarišanka …

A čo píše Václav Klaus o Európskom parlamente? Prototypom tejto novej budúcnosti je Európsky parlament, ktorý s pôvodným významom slova parlament nemá nič spoločné. Zámerne v ňom neexistuje vládna väčšina ani opozičná menšina, slobodná parlamentná diskusia v ňom nie je možná, parlament nemá zákonodarnú iniciatívu.

Treba predsa dať nejakú direktívu štátom Európskej únie a tak sa ako huby po daždi rozmohli všelijaké globálne pakty a dohody, ktoré sú nadradené národným zákonom. Ak ich nedodržíme, budú sankcie.

Prognostik Václav Klaus: Desať rokov pred koncom komunizmu vedela drvivá väčšina našich spoluobčanov, že tadiaľ cesta nevedie. Dnes to o európskej súčasnosti drvivá väčšina obyvateľov Európskej únie ešte nevie.

Aj toto tvrdí bývalý český prezident Václav Klaus a vo svojom článku ponúka aj riešenia, ako sa z toho marazmu dostať. Je to skutočne zaujímavé čítanie. Vrelo odporúčam.

Slováci patria na západ

19.04.2024

Tak sa vyjadrujú progresívci a saskári. Vetu vytrhli z kontextu a pôvodný kontext si postupne upravujú, podľa vlastnej potreby. Taká je ich politika. Predpokladám, že progresívni kadeháci vetu doplnia, alibisticky zdôvodnia a z vety vytvoria súvetie: Slováci sú západní Slovania, preto patria na západ. Aj vlk sa nažral, aj ovca zostala celá. Jednoducho lavírujú, lebo [...]

Úplatkár minister Drucker 2.

17.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Môj včerajší blog nepresvedčil. Dnes začnem z iného konca. Minister Drucker vyriešil dôsledok. Hľadá aj dôvody, prečo je to tak, prečo učiteľov vo veľkých mestách ubúda? Začala by som prieskumom so správne položenými [...]

Úplatkár minister Drucker

15.03.2024

Minister Drucker plánuje rozdeliť 60 miliónov eur pedagogickým a odborným zamestnancom, aby pracovali tam, kde si on želá. Nazývam to podplácaním. Najprv niekoľko faktov: Dane a odvody platíš podľa všeobecne stanovených kritérií ceny výrobkov v obchodných centrách sú rovnaké na celom Slovensku (dedinčan si priplatí cenu za dopravu do mesta) Na dedine si totiž [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.